08.03.15

Шептицький у Львові як Балзак Родена в Парижі!


Ніхто не сумнівається, що колись буде стояти у Львові пам'ятник Шептицькому! Інша справа - яким він має бути?

Як неспеціаліст, сильно відчуваю, що немає волі створити найкраще, що може бути для вшанування Шептицького, щоб його спадщина працювала для майбутнього простого українця, а йде тупе використання моменту для втілення "свого" проекту. Все тільки прикривається національною і церковною риторикою!

Головне, що на мою думку сталося - це брак прозорості в прийнятті рішень. Наприклад, чітко видно - недопущення скульпторів, яким менше ніж 50 років, до проектування. Говориться про платну стоянку для автомобільного транспорту біля церкви Святого Юра. Публічного обговорення проектів взагалі не було. А також, якщо має повстати митрополит Шептицький в бронзі чи камені, то він має віддавати дух святості і служіння своєму народові, або просто не бути! Не треба у Львові чергового Шевченка чи Бандеру, які стали прикладами львівського антимистецтва першоі доби незалежності України. Вони просто не промовляють до майбутнього покоління! Отже, мовчать.




Чи є, наприклад, світового рівня сучасний Музей Шептицького у Львові, де він прожив більшу частину свого життя? Чи є гідна крипта, з відповідним доступом типу ватиканської, де б спочивав Митрополит? Чи є міжнародний незалежний Інститут вивчення і поширення спадщини Шептицького...

Так - справа не на часі, як для мене, бо нечиста, то значить і нечесна! 

Постскриптум: колись у Франції справа пам'ятника Оноре де Бальзаку перетворилася в "Нову Справу Дрейфуса", розділило суспільство і політичну еліту на два табори. Раджу всім прочитати про долю пам'ятника Оноре де Бальзака Родена в Парижі! Бажаю, щоб знайшовся український Роден, який би зумів передати наступним поколінням "візію, яка не зникає - а зреалізується" (Райнер Марія Рільке про Бальзака авторства Родена).

Немає коментарів:

Дописати коментар