18.12.20



Чому день Святого Миколая відзначається щороку 19, чи за григоріанським календарем 6 грудня? Чому цей дідусь приносить подарунки всім дітям? Ви коли-небудь замислювались, звідки береться ця традиція? Давайте дізнаємось разом.


А перед тим, хотіли б просто натякнути, що найкращим подарунком на Миколая для нас буде ваша підписка на наш канал.

А перед тим, хотіли б просто натякнути, що найкращим подарунком на Миколая для нас буде ваша підписка на наш канал. 




Святий Миколай, народився між 3 і 4 століттями нашої ери в Патарі, що в Лікії. Переїхавши до Міри, він став священиком і згодом був обраний єпископом. Не спішіть шукати ці міста на карті, там їх вже не існує, а щоб ви краще розуміли,  вони знаходились на території сучасної Туреччини. 


То чому Миколай приносить подарунки? 

Із життя Миколая знаємо, що він мав великий спадок і добре серце, тому й інкогніто рятував людей, які були у великій біді. За легендою, він допоміг трьом сестрам, дочкам збанкрутілого дворянина. Щоб вони не опинились на вулиці, як повії, Святий Миколай взяв велику суму грошей, складав їх у мішечки і три ночі поспіль підкидав їх в будинок нещасної родини. Таким чином усі три дівчини мали придане, щоб мати змогу вийти заміж. Уявіть, що ваш єпископ таке робить! 


Таких історій є багато, тому й святого Миколая пам’ятають як друга бідних та дітей, який таємно приносить подарунки.


Життя Миколая закінчилося 6 грудня 343 р. Його діла стали відомими, чоловіка проголосили святим, а слава про нього рознеслася по всьому світі (як переважно стається зі святими). Це сталося також тому, що в ХІ столітті  барійські моряки вкрали його тіло і завезли до свого міста, Барі, де його мощі спочивають і до нині. Тому кожного року 6 грудня християни святкують день святого Миколая і в його честь приносять дітям подарунки, ми ж святкуємо цей день на 13 днів пізніше, як і Різдво, за Юліанським календарем - 19 грудня. 


Така традиція існувала довший час, поки протестанти не відділились від католицької церкви. А оскільки протестантська церква не визнає святих, вони вирішили що тепер подарунки буде приносити новонароджений Ісус, тому й цю традицію перенесли на Різдво. І попри те що відбулись такі зміни, люди всеодно пам’ятали  що подарунки приносить Санта Клаус, хоч тепер і на Різдво, і так його далі називали. А ви ж знаєте, що в перекладі  це той самий Святий Миколай. 


А вже великий чоловік з білою бородою і мішком, який повний подарунків вночі блукає по будинках світу, народився в Америці від пера англіканського богослова Клемента К. Мура, який у 1822 році написав поему A Visit from St. Nicholas (Відвідини Святого Миколая), яка потім стала відомою як “Ніч напередодні Різдва”, в якій описав того персонажа якого ми тепер всі знаємо. Там йшлося і про його поважний вік, і круглий живіт, рум’янець на щоках, довгу борода, камін і подарунки в панчохах, сани та олені. 


Цей новий персонаж мав успіх, і після Другої світової війни  завоював і Європу. Також подейкують, що його популярність можна завдячувати рекламі напитків Кока-Кола через що образ цього добродія поширився на цілий світ. 


А звідки взявся Дід Мороз? 

Ми вже не мали сили досліджувати історію цього чоловіка, так що заглянули до нашої улюбленої української Вікіпедії. А там пише таке: “У ході впровадження соціалістичної обрядовості, яка за своєю сутністю була антирелігійною, антикапіталістичною й антизахідною, у СРСР вели жорстку боротьбу з різдвяними персонажами — Святим Миколаєм і Санта-Клаусом, що дало змогу Дідові Морозу зайняти їхнє місце. Сучасний образ новорічного персонажа продовжував формуватися радянськими художниками та кінематографістами, які протиставляли його американському Санті, і взагалі будь-яким різдвяним традиціям.”


Та хто б це не був, фінляндський Йоулупуккі, французький Пер Ноель, тобто Отець Різдво, чи білоруський Зузя, всі ці персонажі вказують нам на доброго єпископа Святого Миколая. Він у своїх діях наслідував Ісуса Христа - доброго пастиря, який завжди готовий допомагати немічним людям. 


Як би нині ми не називали уособлення Миколая і чи він приходить на своє свято чи на Різдво, чи на Новий Рік - пам'ятаймо, що тут захована християнська ідея творення добра своєму ближньому, бо допомагаючи йому ми допомагаємо Ісусові, який колись нам скаже: “Прийдіть, благословенні Отця мого, візьміть у спадщину Царство, що було приготоване вам від створення світу.  Бо я голодував, і ви дали мені їсти; мав спрагу, і ви мене напоїли; чужинцем був, і ви мене прийняли;  нагий, і ви мене одягли; хворий, і ви навідались до мене; у тюрмі був, і ви прийшли до мене.” (Мт 25,36)


Так, що запрошуємо усіх вас, дорогі друзі, будьмо помічниками св. Миколая. Але не лише раз у рік, а анонімно впродовж цілого року. Повірте, це принесе вам багато щастя і, впевнені надіємось, Боже благословення.


Творімо добро!


Дивіться відео ще раз:





Немає коментарів:

Дописати коментар