25.12.20

Чому є "два" Різдва і як з цим жити?


Погодьтеся, кожен другий полюбляє висловлювати свою думку на тему Різдва і правильної дати його святкування. Але мало хто знає, що насправді всі християни світу святкують Різдво в одну дату - 25 грудня, просто за різними календарями. А ще менше знають, що Католицького Різдва, чи тим більше Польського Різдва, і що ерудованим людям не варто використовувати такі терміни. Чому? Зараз вам все пояснимо, а ви підписуйтесь на наш канал, щоб не пропустити нових відео!



У християн зафіксовано аж 4 дні святкування Різдва: 25 грудня, 6 січня, 7 січня, а також 19 січня. І це при тому, що жоден біблійний текст не вказує день народження Ісуса Христа. У перші століття Церкви деякі християни святкували Різдво, а також  Богоявлення і весілля в Кані 6 січня. Богоявлення це свято хрещення Ісуса Христа в Йордані, а на Весіллі в Кані Ісус зробив своє перше “офіційне” чудо.  Не пізніше 354 р. ці події з життя Ісуса стали окремими святами. 25 грудня організували окреме свято Різдва, залишивши Богоявлення 6 січня. Це зробив папа Ліберій, бо бажав християнізувати дату 25 грудня, коли в Римській імперії святкували зимове сонцестояння, коли ніч має найдовшу тривалість.


Згодом науковці зауважили, що насправді, календар давніх римлян постійно зміщується, і тому у 1582 р., щоб компенсувати відставання, папа Григорій XIII наказав пропустити 10 днів в календарі. Тобто, уявіть собі, що одного дня ви лягаєте спати в четвер 4 жовтня, а прокидаєтесь вже в п'ятницю 15 жовтня. 

Більшість країн світу погодилися із цією логічною реформою, але не всі. Зокрема, українські землі, які пізніше були в Російській імперії, далі жили за старим юліанським календарем. Тоді православні Церкви та деякі католицькі Церкви східного обряду почали святкували Різдво 4 січня за новим світовим календарем, а за старим це далі було 25 грудня. Нині ж календар настільки змістився, що різниця вже становить 13 днів і саме тому Різдво припадає на 7 січня. А наступне зміщення календаря станеться 1 березня 2100 року, і вже тоді ми будемо відзначати Різдво 8 січня. Тому помилково говорити про "католицьке Різдво" 25 грудня та "православне Різдво" 7 січня. Бо насправді більшість православних Церков у світі святкують Різдво 25 грудня, наприклад Болгарська, Румунська, Елладська, Чехо-Словацька Православні Церкви. А 7 січня, “за старим стилем” зустрічаюсь Різдво лише Російська, Єрусалимська, Сербська і Грузинська, афонські монастирі, а також православні і греко-католики України та Білорусі. Тобто це лише 3% християн всього світу. 

Треба бути свідомими, що питання “коли святкувати Різдво” не є ніяким питанням віри чи навіть традиції, а справа політичного впливу. Нині практично лише Церкви, які є під впливом російського Православ'я дотримуються старого календаря. 


А як щодо тих, які святкують Різдво 6 і 19 січня, знаєте хто це? Це апостольські вірмени, які вирішили зберегти первісну практику Церкви, і не розділяти свята Різдва і Богоявлення. В них спільне свято називається Теофанія: що означає об'явлення. Ми б нині сказали - презентація. Того ж дня вони святкують прихід Христа на Землю та Його представлення як Сина Божого в час Його Хрещення. А оскільки в них із 1923 р. є новий і старий календар то для одних 6 є шостим, а для других 6 припадає на 19 січня.


Що ж? На завершення скажемо: Календарі календарями - це питання часу; але найважливіше - гідно і радісно зустріти нашого Бога, який стає людиною, бо так сильно нас любить! Це можна зробити через участь в двох вечерях - свят-вечорі в колі родини та святому причастю на літургії в християнській громаді.


Христос Рождається!


Дивіться відео:




Немає коментарів:

Дописати коментар