05.08.20

Вегетаріанство - це гріх, чи обов'язок християнина?

Привіт! Є такий жарт. Приходить дівчина до тата і запитує: “Чи християни можуть бути вегетаріанцями?” А він їй відповідає: “Та які ми вегетаріанці, якщо  споживаємо Тіло й Кров Ісуса Христа”!



Насправді християнство, це єдина в світі релігія, яка не має заборонених страв. Наша Церква лише зобов'язує утриматися від м’яса в дні посту, не роблячи це щоденним правилом життя. А піст згідно з святим Василієм Великим - це споживання без зловживання. 


В Біблії ставлення до тварин коливається десь між пануванням, використанням і пошаною. Наприклад Бог наказує Адаму «підкорити землю» (Бт 2,15), включаючи звірів. Або змія - представлена як спокусливий диявол (Бт 3,1); Старий Завіт кишить жертвоприношеними тваринами - наприклад Авраам заколює барана (Бт 22,13), і на пасху треба було приносити в жертву ягнят або козлят (Вих 12,3-7). Самі апостоли були рибалками (Мт 4,18). Більше того, Ісус, який увійшов до Єрусалиму на ослі (Мт 21,6), ніколи не робив особливих жестів для захисту тварин. 


Але також правда, що вже в книзі Буття, яка вважається першою книгою в Біблії,  тварини товаришують з людиною: Ной вітає їх у ковчезі (Бт 7), Ісус порівнює себе з пастухом, який вирушає на пошуки овець (Мт 18,11-13), Святий Дух спускається на Ісуса у вигляді голуба (Лк 3,22), леви закрили свої пащі перед пророком Даниїлом (Дн 6,23), святий Серафим Саровський приручив та годував ведмедя. Ми маємо чудовий 148-ий Псалом в якому звірі моляться і прославляють Бога разом із людиною: “Хваліте Господа кити і всі морські безодні; звір дикий і скот усілякий, гад і птах крилатий; хваліте Господа хлопці й дівчата, старі разом з юнацтвом”.


Бачимо, що Біблія нам пропонує мирне співіснування, в якому людина поважає тварин, але щодо харчування людини не дає якісь чіткі вказівки. Правда в раю, до гріхопадіння, Бог дає першим людям їсти лише ярину, а м'ясоїдство приходить вже після великого потопу. І взагалі більшість видатних монахів Єгипту і Близького Сходу переважно їли лише овочі. В будь-якому випадку, святий Павло у своїх листах захищає дві сторони, коли пише: "і хто їсть, ради Господа їсть, бож дякує Богові; і хто не їсть, ради Господа не їсть і дякує Богові" (Рм 14,6). Це значить, що Біблія, а також Церква, вчать нас шанувати як м’ясоїдів так і вегетаріанців. 


Сьогодні серед віруючих помножуються роздуми про корисність днів, коли людина обмежує себе у вживанні м'яса і про потребу більшої пошани до тварин. Люди, які тримають домашнього улюбленця, часом можуть собі уявити, що для Бровка чи Шерлока також передбачене місце в раю.


Але ось що важливе: тварини - наші друзі і з нами прославляють Бога. Таке світосприйняття має вплинути на нашу екологічну свідомість. А це означає, що ми не маємо нищити тварин задля власного задоволення чи знущатися над ними. Наприклад, ми заохочуємо християн не ходити в цирки і дельфінарії, оскільки там не може бути гідного відношення до звірів. 


Також ми не можемо спокійно дивитися, як розвивається потужна м’ясна індустрія, де з тваринами поводяться дико і брудно, лише для швидшої економічної вигоди. Тому спонукаємо по можливості купувати всі продукти тваринного походження у ваших знайомих фермерів. Лише в таких рамках ми можемо спокійно споживати м‘ясо. 


Отож, давайте спокійно приймати зростаюче число вегетаріанців та веганів серед християн. І не думати, що якщо людина має інший стиль життя, то вона одразу грішниця. 


В підсумку скажемо, що бути учнем Ісуса Христа від всіх вимагає завжди чутливо ставитися до природи у всіх її видах, бо, люди, є її частина. 


Будьмо природними!


Дивіться відео на цю тему: 


Немає коментарів:

Дописати коментар