23.02.15

Вміти позитивно відповісти на заклик історії

Для того, щоби стати героєм, щоби у відповідну мить вміти позитивно відповісти на заклик історії – треба щоденно вправлятися в малих перемогах. Треба вміти і впасти, а тоді піднятися, щоби іти дорогою життя, яка є світлою, але не завжди легкою.

Панахида за упокій душ загиблих Героїв Небесної Сотні.

22.02.2015. Львів. Личаківський цвинтар.

Виступ Михайла Димида.

 

Слава Ісусу Христу!
Дорогі браття і сестри! Україні потрібне очищення. Різне очищення. Багато намулу, впродовж віків, нагромадилося в нашій історії, в нашій культурі, в наших родинах, у наших душах. Це називається – Революція Гідності. Коли Бог дарує нам цей шанс стати дорослими громадянами, які вміють дивитися в далечінь, які розрізняють добро від зла, які свобідні тим, що шукають – яким чином мені найкраще добро чинити.
Герої, яких ми нині поминаємо, це є наші сини, наші брати, наші чоловіки, які пішли на передову і показали нам шлях, яким нам треба щоденно іти, жертвуючи частинку нашого життя.
Для того, щоби стати героєм, щоби у відповідну мить вміти позитивно відповісти на заклик історії – треба щоденно вправлятися в малих перемогах. Треба вміти і впасти, а тоді піднятися, щоби іти дорогою життя, яка є світлою, але не завжди легкою.
Наш народ рік тому дозрів. Дозрів до того, що відкрив ширше свої серця і свої уми до Божої волі. Не побоявся іти до добра. Не побоявся позитивно відкликуватися на заклик Духа Святого. І в цьому полягає велич! В цьому є чудо, що один пішов вперед, молоді наші перші пішли вперед, бо вони менш отруєні радіацією такої дволичності і радіацією корупції, до якої ми, старші, привикнули. І вони не побоялися піти вперед. Вони не мали відповідей куди вони ідуть, але вони пішли, так як на паломництві: ми ідемо, жертвуємо крок за кроком, для того, щоби побачити це світло, яким є Христос. А Христос – це правда, це є свобода, це є гідність, це є спасіння, це є небо. І вони пішли. А за ними й інші пішли: дивилися на сусіда, дивилися на сусідку і вони ішли. І таким чином ті очі світилися, бо вони розуміли, що відкривши ширше своє серце до свободи, вони є більш гідними, більш відважними, що вони чинять це що мали б чинити у нормальному, звичному суспільстві без того історичного намулу, який в нас є.


Як нам діяти сьогодні? Іти вперед, бачити світло, про це світло говорити. Допомагати одні одним в труднощах. Якщо хтось має сусіда - пияка, який б’є свою жінку – піти запропонувати тій жінці: «Слухай! Якщо тобі буде важко – прийди до нас заночувати». Оце є геройський чин. Це є те, що готує нас до більшої перспективи. Це те, що ми називаємо громадянським суспільством. Бо цього, що ми бачимо коли говоримо про європейські цінності це є просто християнські, громадські, людські цінності. Це є ніщо більше. Привикаймо до того. Просім Господа Бога, щоби ми були гідними послідовниками тих, за яких ми молимося. І раз наші герої Небесної Сотні будуть прославлені на небесах, щоби вони не забували, що ми немічні і ми потребуємо їхньої допомоги. А з їхньою допомогою ми станемо переможцями. І ми дійсно будем тим великим народом серед могутніх держав Європи, про що мріяв і що бачив у майбутньому наш митрополит Андрей Шептицький.

Слава Ісусу Христу!


Немає коментарів:

Дописати коментар