10.09.20

Рок-музика не для християн?


Деякі люди задають собі питання - чи може християнин слухати рок-музику? Нібито вона є мовою диявола, який намагається заволодіти людськими душами. 


Що справді? Подумаєте ви. Вони вже й до музики добрались? Та скільки можна! 


Нумо розбиратись: хто і за що накинувся на рок музику? 



Так, ми погоджуємося з тезою, що існують варіації рок-музики, які цілком суперечать християнським цінностям. Проте, те саме можна сказати про всі музичні жанри - від попу до репу. Біблія не засуджує жодного музичного стилю і не вважає жоден інструмент безбожним. Вона згадує велику кількість різноманітних струнних та духових інструментів. Якщо не пише безпосередньо про барабани, вона згадує про інші ударні (Пс 68,26; Езри 3,10). 


Практично всі сучасні музичні стилі є варіаціями або комбінаціями цих типів інструментів, з різними ритмами або з різним ступенем інтенсивності. Не існує жодної біблійної причини вважати якийсь конкретний стиль музики безбожним або суперечливий волі Божій.


Тому, щоб не тягнути до кінця відео, ми одразу вас потішимо - рок-музику слухати можна! Бо лише від того з якою частотою б’ють ударні не можна давати оцінку якомусь конкретному жанру.  


Ви напевно чули, а якщо не чули, то зараз будете в шоці, що існує рок-опера «Ісус Христос - суперзірка», яку написали Ендрю Ллойд Веббер і Тім Райс у 1970 році. Твір описує останній тиждень життя Ісуса Христа, і головну увагу там зосереджено на протиставленні поглядів Ісуса та його учня - Юди.  


Тед Нілі, актор-співак, який грав роль Ісуса, переповідає слова папи Павла VI, що після її екранізації сказав: «це добре зроблений фільм, який сприятиме поширенню фігури Ісуса також за допомогою музики».


А відомий православний отець Михаїл Шполянський, написав в своїй книзі «Мой анабасис», що після того як послухав цю оперу, перший раз усвідомлено молився Христу.


Отже, щоб визначити яку музику можна слухати, а яку ні, слід враховувати два фактори: призначення музики і зміст слів. 


Коли говорити про призначення музики, то Цар Давид, найвідоміший музикант у Біблії, в першу чергу використовував музику для поклоніння Богу (див. Пс 4,1; 6,1; 54; 55; 61,1; 67,1; 76,1), також коли царя Саула мучили злі духи, він кликав Давида грати на арфі, щоб заспокоїти його (1 Сам 16,14-23). Ізраїльтяни використовували музичні інструменти, щоб попередити про небезпеку (Не 4,20) та здивувати своїх ворогів (Суд 7,16-22). У Новому Завіті апостол Павло закликає християн заохочувати одне одного за допомогою музики: «повчаючи самих себе псалмами, урочистими та духовними піснями» (Еф 5,19). 


Музика може нас надихати до нових звершень, не боятись висловлювати свою думку; через музику ми можемо вчитись, розслаблятись, розважатись, досліджувати себе і свої почуття, а також молитись. Тобто, треба дбати, щоб музика, яку ми слухаємо, мала завжди позитивну ціль. 


Але ні стиль музики, ні мета ще не дають точну відповідь на питання чи музика корисна для нас, тому слід вивчати зміст текстів. Чи є слова пісні справжніми, чистими, доброчесними та гідними похвали? 


Якщо так, то немає нічого поганого в тому, щоб слухати таку пісню. Однак значна частина музики не відповідає цим критеріям. Вона часто пропагує аморальність та насильство та зневажає чистоту та цілісність. Якщо пісня прославляє те, що суперечить Богу, християнин не повинен її слухати. І на це є лише одна проста причина - те, чому людина присвячує свої думки, рано чи пізно визначатиме її слова та вчинки. Висновок із цього такий, що нам всім треба встановити здорові моделі мислення. 


Очевидно, для нас найкраща музика - це та, яка славить і прославляє Бога. Є талановиті християнські музиканти майже у будь-якому музичному стилі - від класики до року, репу та реггі. Тому, вчімся шанувати зміст, а не форму!



Всім християнський рок!


Дивіться відео на цю тему: 





Немає коментарів:

Дописати коментар