06.12.14

«Коло на обличчі безодні» Ірини Калинець

Слово Михайла Димида на презентації книги «Коло на обличчі безодні» Ірини Калинець. Львівський музей історії релігії (площа Музейна, 1). 6 грудня 2014 р.



Маємо перед собою розпочату працю жінки філософа, поетки, християнки. Так як відомо, до друку готується ІІ том.


Покійна пані Ірина мала один недолік, а можливо це достоїнство – вона була жінкою! Праці жінок богословів приймаються Церквою мінімум через декілька століть. Тут можна згадати праці Аннік де Сузнель, Клари Любік, св. Терези від Христа. Не треба йти далеко, зацитуймо фрагмент з Євангелія: «Деякі з наших жінок, щоправда, нас здивували. (Лука 24:22). [Прибігли і кажуть:] Він воскрес (Марко 16:6)».
Буквально вчора, у п’ятницю, 5 грудня 2014 р., ніхто інший як Римський архієрей Франциск закликав членів Міжнародної Богословської Комісії, «залучати більше жінок до праці у сфері богослов’я, адже […] їхній жіночий погляд може допомогти звернути увагу на певні деталі у тій незглибимій таємниці Ісуса Христа, в якій заховані усі скарби мудрості та знання». Папа Франциск теж «відзначив, що багато жінок пропонують нові підходи у богословських роздумах»[1]. Дослідники творчості пані Ірини, я впевнений ще скажуть своє слово про її життя. Я лише зацитую фрагмент «Витягу з обвинувального висновку у справі Ірини Калинець 10 липня 1972 р.»: «Незважаючи на попередження органів слідства в 1965 році, КАЛИНЕЦЬ І. О. Злочинних дій не припинила і продовжувала виготовляти, зберігати з тією ж метою антирадянські наклепницькі пасквілі та поширювати їх серед оточення».
Поклонімося світлій пам’яті пані Ірини, цієї невтомної трудівниці на Христовій ниві. Найкращою даниною пам’яті про неї буде дослідження їй спадщини, осяяної любов’ю до Бога й України!

Немає коментарів:

Дописати коментар