11.11.15

Церква Христова існує над усіма культурами



Проект храму (Волер, Норвегія) http://documentsarchitecture.com/valer_kirke.html


Церква Христова існує над усіма культурами, вона поєднує в собі ті компоненти, які поширюють правду та благополуччя. Усе це можна пояснити тим, що Церква – установа Божа. Люди мусять приймати її або такою, якою вона є, або зовсім її відректися.

Якби Церква була пов’язана винятково з якоюсь нацією, то вона лише б сіяла зерно розбрату між народами, розпалювала національні пристрасті й, урешті, спричинилася б до того, що одні народи опинилися би під гнітом інших.

Але не такою є Христова Церква. Вона завжди залишається незмінною та відкритою для всіх без винятку. В усіх тих аспектах, які не мають вирішального значення, Церква пристосовується до потреб кожного народу. Вона проповідує народною мовою, передає Святе Письмо та писання святих отців також мовою довіреного їй народу. Вона сприяє розвитку окремих культур і літератур. Вона закликає до справедливости і спонукає до прояву милосердя. Вона засуджує всілякі спроби діяти всупереч правилам природи та бореться з ними, допомагає кожному народову морально оздоровитись і безпосередньо впливає на його загальний розвиток. Церква стає надзвичайною цінністю для національної культури.

(Любомир Гузар. Андрей Шептицький – провісник екуменізму. Львів 2015. С. 152).

Немає коментарів:

Дописати коментар