09.04.15

Ті, що запліднюють добро.

Покровитель дня 7 квітня 2015 року
Благовіщення Пречистої Діви Марії
Великий вівторок

Думаймо над тим наскільки ми довкола себе сіємо добро. Наскільки ми можемо поширювати віру, наскільки ми можемо поширювати оптимізм. Наскільки в нашій голові лунають добрі думки, настільки з наших уст лунають добрі слова – слова благословення. Оце все є зачаття.

Боже слово
Послання апостола Павла до Євреїв 2:11-18
11 Бо той, що освячує, і ті, що освячуються, всі від одного. Тому й не соромиться називати їх братами,12  коли каже: «Я звіщу ім'я твоє моїм братам, хвалитиму тебе серед громади.» 13  І ще: «Буду надіятись на нього.» Та й: «Ось я і діти, що їх Бог мені дав.» 14 А що діти були учасниками тіла і крови, то й він подібно участь у тому брав, щоб смертю знищити того, хто мав владу смерти, тобто диявола,15 і визволити тих, що їх страх смерти все життя тримав у рабстві. 16 Адже не ангелам іде на допомогу, а потомству Авраама. 17 Тому він мусів бути в усьому подібний до братів, щоб стати милосердним та вірним архиереєм у справах Божих на спокутування гріхів народу. 18 Тому, власне, що страждав і сам був випробуваний, він може допомогти тим, що проходять через пробу.
Євангелія від Луки 18:10-14
24 Після тих днів зачала Єлисавета, його жінка, й таїлася п'ять місяців, кажучи: 25 “Так учинив мені Господь у ці дні, коли зглянувся, щоб зняти мою ганьбу між людьми.” 26 Шостого місяця ангел Гавриїл був посланий Богом у місто в Галилеї, якому ім'я Назарет, 27 до діви, зарученої чоловікові, на ім'я Йосиф, з Давидового дому; ім'я ж діви було Марія. 28 Ввійшовши до неї ангел, сказав їй: “Радуйся, благодатна, Господь з тобою! Благословенна ти між жінками.” 29 Вона ж стривожилась цим словом і почала роздумувати в собі, що могло значити те привітання. 30 Ангел їй сказав: “Не бійсь, Маріє! Ти бо знайшла ласку в Бога. 31 Ось ти зачнеш у лоні й вродиш сина й даси йому ім'я Ісус. 32 Він буде великий і Сином Всевишнього назветься. І Господь Бог дасть йому престол Давида, його батька, 33 і він царюватиме над домом Якова повіки й царюванню його не буде кінця.” 34 А Марія сказала до ангела: “Як же воно станеться, коли я не знаю мужа?” 35 Ангел, відповідаючи, сказав їй: “Дух Святий зійде на тебе й сила Всевишнього тебе отінить; тому й святе, що народиться, назветься Син Божий.36 Ось твоя родичка Єлисавета - вона також у своїй старості зачала сина, і оце шостий місяць тій, що її звуть неплідною; 37 нічого бо немає неможливого в Бога.” 38 Тоді Марія сказала: “Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму слову!” І ангел відійшов від неї.

Богдан Сорока. Безчесно не помогти нещасним. Лінорит.
Коментар до слова

Нині ми відзначаємо Благовіщеня. День, коли пресвята Діва Марія відкрила своє серце і тим самим була запліднена Духом Святим, щоб стати Матір’ю Життя. Символічно для нас, напередодні Христового Воскресіння згадувати Різдво Христове – народження Ісуса Христа, бо вже при народженні Христос став людиною, щоб піднести кожного з нас із тієї «долини сліз», якою називається земля до Царства Небесного, до неба. Для того народився Ісус Христос. Для того і Воскресіння Христове.
Коли згадуємо Зачаття, треба нам думати над тим чи ми зачинаємо добро? Чи в нас, чи в нашому лоні відбувається щоденно зачаття Духа. Це дуже важливо. Коли довкола нас темрява, коли ми переживаємо війну збройну, духовну, коли економічна криза, коли ми переживаємо різні економічні проблеми, чи ми здібні відкривати своє серце до Господа і зачинати, давати нашому оточенню світло? Дуже багато від нас залежить.
Нині думаймо над тим, наскільки ми довкола себе сіємо добро. Наскільки ми можемо поширювати віру, наскільки ми можемо поширювати оптимізм. Наскільки в нашій голові лунають добрі думки, настільки з наших уст лунають добрі слова – слова благословення. Оце все є зачаття. Бо зачаття Богородиці має бути для нас стимулом, бо ми сотворені Богом для того, щоби зачинати Життя. Не тільки в тілесному значенні – привести дітей на світ, але і в духовному значенні. Нехай це буде нашою нинішньою молитвою, щоби ми запалювали світло серед темряви. І таким чином, щоби ми самі були раді цієї новини, яку нам постійно Церква приносить. Що є Бог. Що ми сотворені для того, щоби бути найщасливішими людьми на світі. Тільки треба вміти нам сказати: «Так мій Боже. Ти – мій Бог. Так Боже. Нема іншого Бога крім Тебе. Так. Моє лоно відкрите для Тебе. Моя душа чекає на Тебе». Якщо ми будемо зуміти так висловлюватися, так думати, то ми будемо тими діячами миру, Божого миру. Тими ангелами світла. Тими батьками і матерями у вірі. Ми до того покликані. Ми нічого меншого не маємо робити. Ми маємо наслідувати Бога-Отця, самими бути отцями і матерями. Задумаймося над тим.
Кожний і кожна з нас має дітей, має родичів, має сусідів, має знайомих, має колег. Чи ми вміємо передавати їм це життя, яке Бог в нас вклав? А може ми не вміємо чи не хочемо, а може ми закрилися і тримаємо цей скарб. Нинішнє свято Благовіщеня вказує нам, що ми можемо незалежно від нашої немочі. Бо молода дівчина Марія була слабою дівчиною. Але оскільки вона сама повірила, оскільки Вона широко відкрила своє серце до Божої благодаті, вона зуміла. І ми будьмо переконані, що ми з Богом все зуміємо. Ми з Богом зможемо передати віру, передати життя кожному кого ми любимо.
Так що не втрачаймо надії, але щодня молімося щоби ми могли приймати Боже благословення. Багато-багато того благословення того щоби ми приймали і тим самим щоби ми приймали і робили своїми всіх тих, які є довкола нас. Щоби і вони так само ставали синами і дочками Господа нашого Ісуса Христа.
Нехай це буде такою великою підготовкою до страстей, які ведуть до воскресіння. Бо родити – для того треба терпіти. Не біймося терпіння! Надаваймо йому Божого змісту і тим самим воскресаймо самі і допомагаймо воскресати тим, які довкола нас терплять, благословляючи у всьому Бога, завжди кажучи: «Нехай буде воля Твоя».
Слава Ісусу Христу!





Немає коментарів:

Дописати коментар