29.10.20

Християнський Гелловін


У вас теж Фейсбук вже пару днів рясніє картинками з гарбузами, закликами що Гелловін це сатанинське чи язичницьке свято і що вам негайно треба покаятись, якщо ви раптом його святкували? У нас те саме. Тому ми пірнули з головою в простори інтернету, щоб знайти істину. І повірте, якщо зайти трохи далі за українську вікіпедію і сумнівні християнські сайти, то можна знайти таке, що мабуть навіть деякі єпископи будуть в шоці. Ну що, поїхали розтрощувати ваші міфи про Гелловін! А поки одні вже пишуть гнівний коментарі, підпишіться на наш канал, щоб не пропустити нові відео і підтримати нашу працю! Це зробити дуже просто, просто натисніть червону кнопку внизу під відео!



Всі події життя кожен сприймає залежно від свого внутрішнього бачення, культури і досвіду. Для людини з чистим серцем маскарад на Гелловін не може бути знаком чогось поганого. Це щось подібне до дівочих мрій на Івана Купала чи ворожіння на Андріївських вечорницях. Не дарма один із християнських дороговказів звучить: “Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать”.


Але далеко не всі так думають. Деякі християни вважають своїм обов’язком кожного року написати пост і наголосити на тому, що Гелловін - це “нечисте” свято і в ньому не можна брати участь! А якщо візьмете - то будуть погані наслідки. 


Проте, таким чином вони роблять як Медведчук із книгою Кіпіані про Василя Стуса. Чим більше забороняють, тим більше воно розповсюджується і тим більше хочеться.


Отже, треба розрізняти дві сторони монети під назвою Гелловін.

Перша - це свято заснували християни. 


Так-так, хри-сти-яни, вам не причулось!

Взагалі, християни є майстрами у святкуваннях. 


Подумайте тільки про Різдво з колядками і переодяганнями в Царів, Чортів і Смерть, а Великдень із танцями і співами навколо церкви. І те, що в цих святкуваннях можуть бути елементи старих поганських свят ніхто не заперечує. Але в цьому ми не бачимо чогось над-поганого. Слово Гелловін це скорочення від “All Hallows Even”, тобто Вечір Всіх Святих є початком святкування Дня Всіх Святих, що є великим святом у римо-католицькій традиції яке відзначається 1 листопада. В православній та греко-католицькій традиції свято Всіх Святих відзначається в першу неділю після Зіслання Святого Духа  і воно не входить до числа головних свят року. 


Друга сторона цього свята - це використання різними людьми, сатаністами і окультистами, в негативному ключі позитивного християнського мотиву, про померлих, які стали святими. 


Вони зупиняються тільки на першій складовій - смерті, суперечать Божу могутність і не вірять у воскресіння мертвих. Вони наголошують, що смерть і зло завжди пануватимуть у світі живих і мертвих, а володіти всім буде Диявол.


Але цей відсоток настільки малий, що ми не розуміємо чому всі на цьому так наголошують. Адже у латиноамериканському контексті Гелловін - це жартівливе глузування над смертю, Дияволом і усілякими нечистими духами.


Також, не секрет, що свято набрало неймовірно масштабного комерційного характеру і хоч людина при тому відчуває когнітивний дисонанс, часто думає що вона зобов’язана спожити пропонований продукт. Тому ми вважаємо консюмеризм набагато небезпечнішим, бо він проникає дуже глибоко і впливає на кожного. 


Так само, як для багатьох людей Різдво - це не день народження Ісуса, а просто гарне родинне свято. Такий факт не є причиною, для більш свідомих християн кричати на менш свідомих: припиніть святкувати Різдво, бо ви тільки їсте, п'єте і даруєте подарунки, а до Церкви ні ногою! 


Ми вважаємо, що відновити християнський зміст свята набагато краще, ніж привертати увагу та підвищувати інтерес до роздутого окультного аспекту. То що нам робити? 1/ Бути сміливими, і не заперечувати історичну правду, що Гелловін є християнським святом всіх святих; 2/ пояснювати, особливо своїм рідним і друзям, про красу святих людей, їх неймовірні життя, які вони присвятили дружбі з Ісусом; 3/ поговорити про смерть, тому що вона існує і є частиною нашого життя; 4/ усвідомити прекрасну реальність, якою є наш зв'язок із святими, і наша віра у воскресіння мертвих. 


Цікавий факт: з цієї причини ми кладемо покійника в яму «на схід ногами, а головою на захід, так що, коли він встане буде дивитися на схід сонця, відкіля буде йти Спаситель світу». 


Це поради для тих, які хотіли б позитивно долучитися до цього свята, що прийшло до сучасної України із Північної Америки. Брати участь в тих традиціях, ритуалах, переодяганнях звісно можна, але радше коли ми знаходимось у країні, де ця традиція є частиною місцевої культури.


Ми, українці, маємо свої звичаї, які краще промовляють до нашої душі та інтелекту. Хоч святкувати Гелловін є набагато веселіше і приваблює більше ніж відвідування кладовища чи поминальної літургії, свято Всіх Святих є чудовою нагодою поговорити про дуже важливі реалії нашої віри, згадати своїх померлих родичів, помолитися за кожного, відвідати їхні могили, зробити там порядок. 


Пам'ятайте про смерть!

Memento mori!


Ще раз дивіться відео "Християнський Геловін" на каналі "Християнин чи бандит?":



++++++++++++++++++++++++ Більше подібних відео дивіться тут:

https://www.youtube.com/channel/UCl4tZd7Ojbu48voN-ATByRg. ++++++++++++++++++++++++

#Християнин_чи_бандит #Біблія #Святе_Письмо #Писання #Михайло_Димид #Маґдалина_Димид #блогер #угкц #уку



Немає коментарів:

Дописати коментар