19.08.14

Метрон - еклезіологічно-канонічний журнал.

Μέτρον, ч. 10-11. Львів 2014. 268 с. ISBN 978-617-629-119-0


У вересні починається новий академічний рік і стане приводом випуску свіжого номеру еклезіологічно-канонічногого журналу «Метрон». З нагоди своєї одинадцятої річниці щорічник вбереться в жовту обкладинку. Це знак надії й оптимізму, що «Метрон» не залишиться єдиним, який виживає на полі регулярних богословських журналів в Україні! Хто переконаний в потребі розвитку української богословської науки, напевно купить «Метрон», щоб прочитати цікаві статті, збагатити свою думку. Це також буде громадянським кроком для того, щоб підтримати труд ідеалістів, які працюють без окремої для того матеріальної чи інституційної підтримки.

У числі 10-11 «Метрону» (2013-2014) зібрані статті, які розширюють розуміння Церкви. Адже церковне право має не просто обмежувати і впорядковувати церковне життя, а радше вести мирян і пастирів до відважного випробування нових шляхів спілкування з Богом і людьми. Отець Сергій Булгаков писав ще в минулому столітті, що священики мають бути не вартовими при Царських Дверях, а тими, що запрошують увійти. Церква – це складна спільнота християн, в якій, щоб порозумітися, потрібно всім однаково розуміти такі поняття, як «діаспора», «всеправославний собор», «залежність», «автономія», «помісність». Тут, ці поняття розглядаються з різних перспектив, виходячи з відмінних еклезіяльних і культурних контекстів. Таким чином, можна співставляти різні трактування цих понять, знаходити спільність у відмінних висловлюваннях. Статті різноманітні за тематикою, охоплюють проблеми подружжя, екуменізму, партикулярного права тощо.


Головним редактором «Метрону» є Михайло Димид. Тематики номеру такі: Діаспора, УГКЦ, Східні Церкви, Філіокве, Партикулярне право в помісній Церкві. Аторами є Максим Германюк, Григоріос ІІІ (Лахам), Михайло Димид, Ігнатіос Дік, Юрій Лещинський, Патріархи Близького Сходу, Українська Католицька Єрархія в Канаді, Ірина Хомин, Олег Хортик.


Заголовки статей такі: Діаспора як фактор оновлення для великого та святого Собору: український досвід; Угода про перехід Української Православної Церкви США в юрисдикцію Вселенської Константинопольської Патріархії; Канонічне питання «діаспори»; Від залежності до автономії – Український греко-католицький досвід ХХ століття; Еклезіологія митрополита Максима (Германюка); Проблема плюралізму у Христовій Церкві стосовно східних Церков; Екуменізм Української Греко-Католицької Церкви; Унійні ідеї митрополитів Йосифа (Рутського) і Петра (Могили) та їх розвиток сьогодні у розумінні патріарха Любомира (Гузара); Еклезіальна ідентичність та екуменічна місія УГКЦ на початку ІІІ тисячоліття; Виклик подвійного підпорядкування–сопричастю з Римом та Східній церковній традиції; Еклезіологія та екуменізм; Ми повинні мати Папу; Відносини між Патріярхальними Католицькими Церквами та Апостольським Престолом Рима; Кілька фактів про питання Filioque і УГКЦ, а зокрема про постанову УГКЦ в Канаді відмовитися від додатку «і Сина» у Символі віри; Правнича діяльність Митрополита Андрея Шептицького щодо християнського подружжя на основі декретів Львівських архиєпархіальних соборів 1940 і 1941 років; Партикулярне право УГКЦ: dubium iuris aut activum iuris?; Рішення та Постанови синодів УГКЦ 1990-2000 років, які могли б ввійти до канонів Партикулярного права УГКЦ; Рецензія на монографію Ігоря Скочиляса. “Дар любови”: Куниче (катедратик) у Київській митрополії XIII–XVIII століть.

Немає коментарів:

Дописати коментар