03.08.14

Бог душі і тіла!

Хліб наш насушний – це в однаковій мірі дари землі і дари неба до того степеня, що людина не зможе повноцінно жити без тих двох вимірів свого покликання. На Майдані ми побачили, яка велика сила людської безкорисливості і як хліби чудотворно розмножувалися та годували сотні тисяч людей нараз…

Покровителі дня 3 серпня 2014 року
Прпп. Симеон, Христа ради Юродивий, і Йоан, сопосник його
Прор. Єзекиїл
Неділя 8-ма по Зісланні Святого Духа. Глас 7

Боже слово
Перше послання апостола Павла до Коринтян 1:10-18
10  Благаю вас, брати, ім'ям Господа нашого Ісуса Христа, щоб ви всі те саме говорили; щоб не було розколів поміж вами, але щоб були поєднані в однім розумінні й у одній думці. 11  Я бо довідався про вас, мої брати, від людей Хлої, що між вами є суперечки. 12  Казку ж про те, що кожен з вас говорить: «Я - Павлів, а я - Аполлосів, а я -Кифин, а я - Христів.» 13  Чи ж Христос розділився? Хіба Павло був розп'ятий за вас? Або хіба в Павлове ім'я ви христилися? 14  Дякую Богові, що я нікого з вас не охристив, крім Криспа та Ґая, 15  щоб не сказав хтось, що ви були охрищені в моє ім'я. 16  Охристив я теж дім Стефана; а більш не знаю, чи христив я когось іншого. 17  Христос же послав мене не христити, а благовістити, і то не мудрістю слова, щоб хрест Христа не став безуспішним. 18  Бо слово про хрест - глупота тим, що погибають, а для нас, що спасаємося, сила Божа.
Євангелія від Матея 14:14-22
14  А вийшовши Ісус, побачив силу народу і змилосердився над ними та вигоїв їхніх недужих. 15  Якже настав вечір, підійшли до нього його учні й кажуть: “Пусте це місце та й час минув уже. Відпусти людей, нехай ідуть по селах та куплять собі поживи.” 16  А Ісус сказав їм: “Не треба їм відходити: дайте ви їм їсти.” 17  Вони ж мовлять до нього: “Ми маємо тут тільки п'ять хлібів і дві рибі.” 18  Тоді він каже: “Принесіть мені їх сюди.” 19  І, звелівши народові посідати на траві, взяв п'ять хлібів і дві риби, підвів очі до неба, поблагословив і розламав ті хліби, і дав учням, а учні – людям. 20  Всі їли до наситу й назбирали куснів, що зосталися, дванадцять кошів повних. 21  Тих же, що їли, було яких п'ять тисяч чоловіків, окрім жінок та дітей. 22  І зараз же спонукав учнів увійти до човна й переплисти на той бік раніше від нього, тим часом як він відпускав народ.

 


Коментар до слова
Християни є учнями і послідовниками виключно Ісуса Христа. Ради цього вони мають тяжіти до єдності між собою, мати один спосіб мислення про сенс життя і одну ціль життєдіяльності. Риторика християн має уподібнюватися до Христового слова. Не так важливо, хто кого хрестив, хто до якої Церкви належить, але хто як втілений в Христа Господа через Хрещення, хто до якої міри відкрив своє серце Божій благодаті. В християнстві, не кількість і якість слів важлива, а віра і розум. Потрібні обидва, бо інакше слово про хрест стає глупотою чи опіумом. Люди, які цілим єством не сприймають трансцендентну силу свого сотворителя Господа Бога мають тенденцію уважати за дурноту все, що вони не можуть сприйняти своїм розумом. Але розум світу – це ще не мудрість Божа!
Українці і не-українці, які пережили революцію гідності на Майдані, змогли би всі однодушно засвідчити, що «хрест – глупота тим, що погибають, а для нас, що спасаємося, сила Божа». Сотні тисяч людей пережили цей досвід – не тільки духовний, але й фізичний, того про що апостол Павло пише – дійсно йшло потужне «благовістування, і то не мудрістю слова».
З Євангелії ми бачимо, що наш Бог, є Богом цілої людини, Богом душі і тіла. Він так само дбає про мир душі, як про здоров’я тіла. Ми в молитві «Отче наш» теж говоримо про «хліб наш насушний» і тут також йдеться про тілесне і духовне кормило для людини. Хліб наш насушний – це в однаковій мірі дари землі і дари неба до того ступеня, що людина не зможе повноцінно жити без тих двох вимірів свого покликання.
Цікавий акцент в Євангелії від Матея, що не потрібно багато хліба, щоб ним наситити тисячі людей, вистарчить тільки добра воля і віра в це, що для Бога все можливе! Знову вернімося до Майдану – таж ми це наочно пережили. Духовну силу ми нарощували на основі доброго слова, яке прийшло від чистих студентських сердець і розповсюдилось не тільки по Україні, але, як нині бачимо, спричинило тріщину в фортеці зла, яке уособлюється Володимиром Путіним. Ми також побачили, яка велика сила людської безкорисливості і солідарності, та як хліби чудотворно розмножувалися та годували сотні тисяч людей одночасно, лікували хворих, ховали померлих і на багато більше.
Яке справді це було нове чудо п’яти хлібів і двох риб для нового українського народу. Цей хліб і цей хрест були предметами іронії і знаком поразки тим, що повтікали, а для народу, що все жертвував Ісусові Христові, спасіння не тільки духовне, але й матеріальне.
Просімо Господа, якого солдати висміювали на хресті, щоб ми завжди бачили вище від тіла, дальше від розуму, очима смирення і любові, які нам дарує наша вічна душа через Боже слово і святі Таїнства. Амінь!

Немає коментарів:

Дописати коментар