02.08.14

Всяка влада не від Бога

Тома Аквінський писав в Сумі теології: «Є людські закони, які суперечать заповідям Божим… Тому, в цих випадках, не треба підкорятися людським законам»

Покровитель дня 2 серпня 2014 року
Св. славний пророк Ілля

Боже слово
Послання апостола Павла до Римлян 13:1-10
1  Кожна людина нехай кориться владі вищій: нема бо влади, що не була б від Бога; і ті, існуючі влади, установлені Богом. 2  Тим то, хто противиться владі, противиться Божому велінню, а ті, що противляться, самі на себе суд стягають. 3  Начальники бо страшні не тим, що добро, а тим, що зло чинять. Хочеш не боятися влади? Чини добро, і будеш мати похвалу від неї; 4  вона бо - слуга Божий, тобі на добро. А як ти чиниш зло, то бійся, бо недарма меч носить; вона - Божий слуга, що відомщає і карає того, хто чинить зло. 5  Тому треба коритися не тільки ради кари, але й ради сумління. 6  Через це бо платите й податки, бо то службовці Божі, що лише того й пильнують. 7  Тож дайте кожному належне: кому податок - податок, кому мито - мито, кому острах - острах, кому честь - честь. 8  Не майте жодних боргів ні у кого, крім боргу взаємної любови, бо той, хто любить другого, виконав закон. 9  Бо заповіді: «Не чини перелюбу», «Не вбивай», «Не кради», «Не пожадай», і всякі інші заповіді містяться у цьому слові: «Люби твого ближнього, як себе самого.» 10  Любов ближньому зла не чинить. Любов, отже, - виконання закону.
Євангелія від Матея 12:30-37
30  Хто не зо мною, той проти мене, і. хто зо мною не збирає, той розкидає. 31  Тому кажу вам: Усякий гріх, усяка хула проститься людям; але хула на Духа не проститься. 32  І коли хтось каже слово проти Сина Чоловічого, йому проститься. Коли ж хтось скаже проти Святого Духа, йому не проститься ні в цьому світі, ні на тому. 33  Виплекайте дерево добре, то й плід його добрий; а посадіть дерево погане, то й плід його поганий. Бо дерево пізнається з плоду. 34  Гадюче поріддя, як можете ви говорити слова добрі, злі бувши? З повноти бо серця уста промовляють. 35  Добра людина з доброго скарбу добро виносить, лиха ж з лихого скарбу лихе виносить. 36  Кажу бо вам: За кожне пусте слово, яке скажуть люди, – дадуть відповідь судного дня за нього. 37  Бо за словами твоїми будеш виправданий і за словами твоїми будеш засуджений.”





Коментар до слова
Коли апостол Павло вчить, що «хто противиться владі, противиться Божому велінню», він безперечно переповідає вчення Ісуса Христа, який запрошує нас «віддати Богові те, що належить Богу, і кесарю кесареве».
Але тут напрошується актуальне питання, а як ми повинні ставитися до тієї влади, яка нехтує і пригнічує Божий закон та незаперечні права людини?
Неправильне тлумачення текстів святого Павла, приведе до пояснення, що християнин повинен бути повністю чужий до політичного життя, тому що вся влада (в тому числі Сталіна, Гітлера, Путіна, Януковича) походить від Бога.
Воно насправді не так, і, щоб добре зрозуміти, що апостол Павло мав на увазі, вслухаймося в пояснення великого святого і доктора Церкви, Томи Аквінського, який писав в Сумі теології: «Кожна людська влада від Бога: тому той, хто виступає проти влади [...] противиться владі Бога», і продовжує: «є людські закони, які суперечать заповідям Божим. [...] Тому, в цих випадках, не треба підкорятися людським законам» [Див. Тома Аквінський, Сума теології, I-II, пит. 96, до. 4, на 1-2].
Завжди  про це пам’ятаймо в нашому житті, і в яких обставинах ми б не бували, дійсно шануймо і підкоряймося тій владі, яка звернена для спільного добра цілої громади, згідно методів, прийнятих цілою людською спільнотою. Це справа не тільки віри, але й самої людської логіки. Бо вже навіть дохристиянські філософи, а особливо Платон, використовуючи сам розум, запитували себе про визначення політичної влади і, наскільки вона є легітимною перед людьми і перед вищою справедливістю.
Христова наука дає відповідь на це запитання і, тим самим, вказує, що християнство не позбавлене сенсу, і вчить те, що всі люди можуть зрозуміти просто використовуючи чистий розум. Догмат не відкидає розум, але йому допомагає зрозуміти реальність, що недоступна до самих почуттів чи до простого і обмеженого мислення людини. Догми є розумними, а соціально-політична доктрина Церкви єдина по-справжньому збалансована.
Просімо Духа Істини, щоб ми завжди могли мати повний образ реальності у двох своїх складових: Божій і людській, і на цій основі відважно діяли для нашого і суспільного добра. Амінь.

Зображення

Немає коментарів:

Дописати коментар