09.08.14

Люди, які стають справжніми учасниками вічності.


Кожна людина має свій спосіб прославляння Бога, і це в дійсності творить спільну мозаїку Христової Церкви.

Покровитель дня 9 серпня 2014 року
Влкмч. й цілитель Пантелеймон

Боже слово
Послання апостола Павла до Римлян 14:6-9
6  Хто вважає на дні, ради Господа на них вважає; і хто їсть, ради Господа їсть, бож дякує Богові; і хто не їсть, ради Господа не їсть і дякує Богові. 7  Ніхто бо з нас не живе для себе самого і ніхто не вмирає для самого себе: 8  бо коли ми живемо, для Господа живемо; і коли ми вмираємо, для Господа вмираємо. Отож, чи ми живемо, чи вмираємо, ми Господні. 9  На це бо Христос умер і воскрес, щоб і над мертвими, і над живими панувати.
Євангелія від Матея 15:32-39
32  Тим часом Ісус покликав своїх учнів і сказав їм: “Жаль мені цих людей, бо ось три дні вже, як вони перебувають зо мною, і не мають що їсти, а відпустити їх голодними не хочу, щоб, бува, не охляли десь по дорозі.” 33  Кажуть до нього його учні: “Де нам узяти стільки хліба в пустині, щоб нагодувати стільки люду?” 34  Ісус спитав їх: “А скільки в вас хлібів?” “Сім”, – кажуть, – “і кілька рибин.” 35  Тоді він звелів людям сісти на землю, 36  взяв сім хлібів та рибу, воздав хвалу, поламав і заходився давати учням, а ті людям. 37  Усі їли до наситу й назбирали куснів, що зосталися, сім повних кошів. 38  Тих же, що їли, було яких чотири тисячі чоловік, окрім жінок та дітей. 39  І відпустивши народ, Ісус сів до човна і прибув у сторони Магадану.


Коментар до слова

https://soundcloud.com/dymyd-mychajlo/090814a


В Церкві співіснують різні люди, а вони в свою чергу мають різні традиції, як наприклад те, що одні постять в середу, а другі – ні, причащаються що неділі або ні… Прикладів більше, але не в тому суть, а цьому, щоб зрозуміти, що молитва одних і других є мила Богові. Кожний має мати свій спосіб прославляння Бога, свою харизму, і це має творити мозаїку Христової Церкви. Всі мають мати як основну мету своєї життєдіяльності – служити Господеві, незалежно від того, хто які обряди чи пости дотримується.
Більш того, в християнина є відповідальність вбачати у всіх християн, таких самих поклонників Ісуса Христа, як вони, і прагнути до єдності з ними. Цей обов’язок походить від спеціального обрання християнина, бо кожний із них став разом із Христом вище гріха і смерті, поборов рабство формальності. Таким чином Хрещення надає можливість жити для Бога, в усьому служити Богові, навіть у суспільних питаннях.
«Володіння над живими і мертвими», яке Ісус Христос здобув своїм хресним стражданням і воскресінням із мертвих, принесло і нам, участь в Його вічному царстві. Це і є причина, що ми на кожній Святій Літургії одночасно молимося за живих і мертвих, поіменно згадуючи всіх у Бозі. Це і є стимул для того, щоб ми дивилися на всіх людей і на всі події свого життя із вічної перспективи, де життя і смерть є на прославу Бога.
Ділення хлібом, вином, надією в якому беруть участь християни на Літургії робить їх справжніми учасниками вічності, неба на Землі. А це дає їм відвагу й пророче бачення, для того, щоб йти і простягати серце, ум і руки до кожної людини доброї волі і одночасно разом із «міцними» і «слабими» творити одну велику спільноту поклонників Бога, Отця, Сина і Святого Духа. Амінь.

Зображення

Немає коментарів:

Дописати коментар