02.07.20

Чи можна позіхати на Літургії?

У вас точно був цей момент, ви стоїте на Літургії і так смачно широко позіхаєте. І тут на вас раптом починають осудливо дивитись всі бабусі, мовляв “І як тобі не соромно?”





Давайте, розберемось, хто що чинить не так, і що ще можна, чи ні, робити під час Літургії чи просто в Церкві.

Одні кажуть, що якщо ви позіхаєте під час молитви, то на вас накладена порча, тобто зле чарування. Інші кажуть що це вроки чи негативні енергетичні впливи злого духа.

Багато людей справді вірять у існування таких явищ, натомість Церква скептично ставиться до них.

Ймовірно, все виникає з простих прозаїчних причин: перше - це нудьга, бо не є таємницею, що для більшості людей, не до кінця зрозуміло, що відбувається в храмі. Ще й монотонний спів священика викликає сонливість. Та найімовірніша причина це те, що задушливий запах, велике число прихожан та специфіка кадила викликають нестачу кисню, його недостатнє надходженнє в організм. Саме тому вам і кортить вдихнути велику кількість повітря, тобто позіхнути.

Чи це зле і чи це означає, що наша молитва не справжня?

Наша відповідь - категорично ні! Чому? Бо ми не роботи, які запрограмовані і діють відповідно якихось строгих правил. Ми не можемо увійти в храм і вдягнути скафандр, щоб ізолюватися від реальності і нашого широкого емоційного світосприйняття.

Ми молимося по справжньому, якщо присутні наше тіло, дух і душа - тоді все наше єство входить в розмову із Ісусом Христом.

В такому разі можна сміливо розчіпати куртку, сідати на підлогу, не боятися підходити до переду, почуватися вільними. Все це добре поки неo заважає молитись іншим і це треба брати під увагу.

А якщо ви зауважили, що хтось позіхає поруч, то не біжіть цій людині робити зауваження, бо можете порушити внутрішній спокій як свій, так і нещасного позіхаючого.

Що важливо - бути активними учасниками діалогу зі священиком, тобто мати в руках молитовник, щоб розуміти слова. Бо саме вони поступово інтегрують наш особистий світ в спільнотну молитву. Все, що тоді діється в нашій голові може прославляти Бога.

В храмі - співаймо!

Дивіться відео на цю тему:



Немає коментарів:

Дописати коментар