29.06.14

Любов сильніша заздрости!


Покровитель дня 29 червня 2014 року
Неділя 3-тя по Зісланні Святого Духа. Глас 2

Боже слово
Послання апостола Павла до Римлян 5:1-10
1  Оправдані ж вірою, ми маємо мир з Богом через Господа нашого Ісуса Христа, 2  через якого ми вірою одержали доступ до тієї ласки, що в ній стоїмо і хвалимося надією на славу Божу. 3  Та й не тільки це, але ми хвалимось і в утисках, знаючи, що утиск виробляє терпеливість, 4  терпеливість - досвід, а досвід - надію. 5  Надія ж не засоромить, бо любов Бога влита в серця наші Святим Духом, що нам даний. 6  Христос бо, тоді як ми були ще безсилі, у свою пору, помер за безбожних. 7  Воно навряд чи хто за праведника вмирає; бо за доброго, може, хтось і відважився б умерти. 8  Бог же показує свою до нас любов тим, що Христос умер за нас, коли ми ще були грішниками. 9  Отож, тим більш тепер, оправдані його кров'ю, ми спасемося ним від гніву. 10  Бо коли, бувши ворогами, ми примирилися з Богом смертю його Сина, то тим більше тепер, примирившися, спасемося його життям.
Євангелія від Матея 6:22-33
22  Світло тіла – око. Як, отже, твоє око здорове, все тіло твоє буде світле. 23  А коли твоє око лихе, все тіло твоє буде в темряві. Коли ж те світло, що в тобі, темрява, то темрява – якою ж великою буде! 24  Ніхто не може двом панам служити: бо або одного зненавидить, а другого буде любити, або триматиметься одного, а того знехтує. Не можете Богові служити – і мамоні. 25  Ось чому кажу вам: Не турбуйтеся вашим життям, що вам їсти та що пити; ні тілом вашим, у що одягнутись. Хіба життя не більш – їжі, тіло – не більш одежі 26  Гляньте на птиць небесних: не сіють і не жнуть, ані не збирають у засіки, а Отець ваш небесний їх годує! Хіба ви від них не вартісніші? 27  Хто з вас, журячись, спроможен добавити до свого віку хоч один лікоть? 28  І про одежу чого ж вам клопотатись? Гляньте на польові лілеї, як ростуть вони: не працюють і не прядуть. 29  Та я кажу вам, що й Соломон у всій своїй славі не вдягався так, як одна з них. 30  І коли зілля польове, яке сьогодні є, а завтра вкидають його до печі, Бог так одягає, то чи не багато більше вас, маловірні? 31  Отож не турбуйтеся, промовлявши: Що будемо їсти, що пити й у що зодягнемося? 32  Про все те побиваються погани. Отець же ваш небесний знає, що вам усе це потрібне. 33  Шукайте перше Царство Боже та його справедливість, а все те вам докладеться.


Коментар до слова
Заздрости немає в щасливої людини, яку люблять. Коли ми відчуваємо і переживаємо Божу любов, то ми стаємо другим Ісусом Христом, який все віддає своєму ближньому. Така логіка стосується теж народів.
https://soundcloud.com/dymyd-mychajlo/290614a
 
Господь наш Ісус Христос приніс у світ зміни, які актуальні для кожної людини і народу до кінця світу. Ця добра новина передається Святим Письмом від покоління до покоління і від народу до народу. Як господиня чи кухар ціле життя осмислюють і обговорюють із своїми колегами нюанси підготовки і подачі різних блюд, так само християн думає і приймає інформації про своє небесне громадянство.
Апостол Павло пояснює, що кожний, хто приймає віру в Христа стає оправданим. В свою чергу оправдання приводить нас до життя в ласці Божій. Такий стан – це вже синівство чи спадкоємство. Людина тоді отримує: 1. мир, якого турботу не можуть подолати; 2. надію, яка не зазнає розчарування; і: 3. участь у житті воскреслого Христа, яка веде до спасіння.
«Мир з висот і спасення душ наших» є такими важливими, що вони є першими проханнями, які ми приносимо на кожній святій Літургії! «Мир з висот» також проявляється через наше око, а це значить, що якщо ми той мир посідаємо, ми дивимося на себе і на світ з погляду нашого Отця, що на небесах. Заздрости немає в щасливої людини, яку люблять. Коли ми відчуваємо і переживаємо Божу любов, то ми стаємо другим Ісусом Христом, який все віддає своєму ближньому. Така логіка стосується теж народів.
Стан Божого спадкоємця, що сприймає світ згідно задуму Сотворителя, завжди передбачає і ставить Бога на першому місці, а Його творіння як активну допомогу для осягнення Божої слави. Літургія, в якій ми беремо участь щонеділі є конкретним запрошенням Отця, щоб ми не тільки прославляли Бога, але й самі входили в Його славу. Сотворитель приносить смисл і ціль творінню, Бог надає сенс життя людині.
Ці істини життя не відтягають людину із своєї відповідальності за все, що на землі і за своє царське священство. Цей порядок речей вказує на те, що потрібно думати і планувати потрібні речі для існування, а все що більше того є зайвим. Воно недоречне тому, бо тоді матеріальне стає вище людського, надходить «турбота» і «клопотання», а це більше не відповідає покликанню людини до «миру з висот».
Для цього завжди «шукаймо перше Царство Боже та його справедливість», виконуймо Заповіді Божі, а все потрібне для життя в Бозі нам додасться. В такому дусі помолімося і скажімо всі разом: «за мир з висот і спасення душ наших, Господи помилуй». Амінь!

Немає коментарів:

Дописати коментар