20.07.14

Потрібно нищити зло!

«Міра віри» нам приносить вміння не тільки творити добро, але й відтикати зло. Бо важливою християнською рисою є ненавидіти зло; його називати, і безкомпромісно знищувати. Хто не нищить зло – не живе християнським життям!

Покровителі дня 20 липня 2014 року

Прп. Тома, що в Малеї, прп. Акакій, що згадується в Ліствиці

Неділя 6-та по Зісланні Святого Духа. Глас 5


Боже слово
Послання апостола Павла до Римлян 12:6-14
6  Маючи ж, згідно з даною нам благодаттю, різні дари: коли то дар пророцтва, виконуймо його мірою віри; 7  хто має дар служіння, нехай служить; хто навчання, нехай навчає; 8  хто напоумлення, нехай напоумляє. Хто дає - у простоті; хто головує - дбайливо; хто милосердиться - то з радістю. 9  Любов нехай буде нелицемірна; ненавидівши зло, приставайте до добра. 10  Любіть один одного братньою любов'ю. Пошаною один одного випереджайте. 11  В ревності не будьте ліниві, духом горіть, Господеві служіть; 12  веселі в надії, в горі терпеливі, в молитві витривалі; 13  святих у потребах спомагайте і дбайте про гостинність. 14  Благословляйте тих, що вас гонять; благословляйте, не проклинайте.
Євангелія від Матея 9:1-8
1  Сівши у човен, він переплив назад і прибув у своє місто. 2  І от принесено до нього розслабленого, що лежав на ношах. Побачивши їхню віру, Ісус сказав розслабленому: “Бадьорися сину, твої гріхи відпускаються.” 3  Та тут деякі з книжників заговорили між собою: “Він хулить.” 4  Ісус, знавши їхні думки, каже: “Чого лукаве думаєте в серцях ваших? 5  Що легше сказати: Твої гріхи відпущені, – чи сказати: Встань і ходи! 6  Та щоб знали, що Син Чоловічий має владу на землі гріхи відпускати”, – каже розслабленому: “Встань, візьми твої ноші та й іди до свого дому.” 7  Встав той і пішов до свого дому. 8  Народ же, бачивши це, настрахався і славив Бога, що дав таку владу людям.

 

Коментар до слова




Кожна особа на світі отримала унікальні дари від свого Сотворителя! Тільки не всі уявляють, як ними можна скористатися і їх помножувати. Для цього треба починати від того, щоб поінформуватися про правду, про справу, до якої ми Богом запрошені. Правду (з малої букви) насправді можна пізнати тільки через Слово і через Правду (з великої букви). Ці два поняття – Слово і Правда – пишуться з великої букви, бо вони є іменами Ісуса Христа. А для того, щоб контактувати й торкатися Слова і Правди, тобто Ісуса Христа, людина повинна жити в Божій благодаті. Лише благодать (ласка) дозволяє приймати правду і «виконувати дари мірою віри»! Благодать і міра віри – це знаряддя довготривалого розквіту нас як особи через користування Божими дарами!
Якщо ми створюємо такі благородні і святі обставини довкола себе, тоді ми можемо оздоровляти наші тіла, родини, країни, й церкви! Це нам дозволяє припиняти інформаційні війни, родинні агресії, незаконні «оборудки», суспільний обман, вбивство невинних дітей, осквернення слабших, пустоту слова…
Крім чеснот і як ними користати, апостол Павло до Римлян, пропонує нам іншу цікаву думку: він пише про «міру віри». Застановімося над тим. Міра віри – це розуміння, що кожний дар, який ми отримали, нам даний для інших, для спільноти в широкому розумінні цього слова. Ми спостерігаємо серед нас колективний егоїзм родин, кланів, партій – не про таку міру віри нам говорить Святе Письмо; поняття спільноти у християнстві таке широке, як Боже Отцівство і Милосердя Ісуса Христа. Міра віри нам приносить вміння не тільки творити добро, але й відсікати зло. Бо дійсно важливою християнською рисою є ненавидіти зло, його називати, і безкомпромісно знищувати. Хто не нищить зло – не живе християнським життям!
Бог не дарма заклав в серце людини мир і любов разом із здатністю царствувати. Хто з Богом сопричащається, той зможе Йому служити, і буде це робити з усмішкою і любов’ю; хто в такій обстановці буде давати, буде діяти у простоті; хто керуватиме, буде дбайливим до кожного підопічного; хто виявлятиме милосердя – це ретельно здійснюватиме радо і з радістю. Святий Павло саме так висловлюється – «милосердя з радістю»! Всі бачитимуть позитивне в ближньому і про це йому говоритимуть, всі горітимуть бажанням допомогти, всі смиренно звертатимуть увагу на зло й в свою чергу прийматимуть критику, всі терпеливо переживатимуть упокорення, всі сприятимуть один одному для спільного добра… Апостол Павло вичислює сім дарів для спільноти: 1. пророцтво; 2. служіння; 3. навчання; 4. напоумлення; 5. давання; 6. керування; 7. милосердя. 
Дорогі християни, браття і сестри! Трьома ключовими словами для роздумів і молитви нині є – благодать, дари, міра віри. Через їх практичне спільне уведення в життя приходить справжня пошана до інших, благословення, не проклинання. Бо все тоді основане на відчуття Божого батьківства, і на практичному упованні й вірі в Його реальне отцівство.

Молімося, щоб зрозуміти на скільки «міра віри» є важливою в нашому житті. Молімося, щоб «міра віри» забезпечувала нашому суспільству цей мир, якого ми так прагнемо через дійсне дбання про духовне здоров’я одні одних. Амінь!


Немає коментарів:

Дописати коментар