29.07.14

Самоконтроль сприяє успіхові!

«Коли комусь здається, що він стоїть, нехай уважає, щоб не впав».

Покровителі дня 29 липня 2014 року
Свщмч. Антиноген і десять учнів його

Боже слово
Перше послання апостола Павла до Коринтян 10:5-12
5  Одначе, багато з них були не боговгодні, тому вони й полягли в пустині. 6  А сталося це, щоб нам бути прикладом, щоб ми лихого не пожадали, як вони пожадали. 7  Та й ідолопоклонниками не ставайте, як деякі з них, як написано: «Народ сів їсти й пити, а потім устали забавлятись». 8  Ані не чинім розпусти, як деякі з них чинили, і полягло їх за один день двадцять три тисячі. 9  Ані не спокушаймо Господа, як деякі з них спокушали, то й від гадюк загинули. 10  Ані не нарікайте, як деякі з них нарікали, то й від губителя загинули. 11  Та все це сталося з ними як приклад; написано ж на науку нам, що дійшли до повноти віків. 12  Тож, коли комусь здається, що він стоїть, нехай уважає, щоб не впав.
Євангелія від Матея 16:6-12
6  Ісус сказав їм: “Глядіть, бережіться закваски фарисейської і садукейської.” 7  Вони ж перемовлялись між собою і говорили: “Бо ми не взяли хліба.” 8  Помітив це Ісус і каже: “Чого перемовляєтесь між: собою, маловіри, – тому, що не взяли хліба? 9  І досі не збагнули? Чи ж ви не пам'ятаєте п'ятьох хлібів для п'ятьох тисяч, – а скільки ви кошів зібрали? 10  Ані тих сімох хлібів для чотирьох тисяч, – а скільки ви кошів зібрали? 11  Тож як же не розумієте, що я не про хліб вам говорив, коли казав: Бережіться закваски фарисейської і садукейської?” 12  Тоді ті зрозуміли, що він говорив їм стерегтися не хлібної закваски, а фарисейської та садукейської науки.


Коментар до слова
Завжди і в усьому потрібно мати самоконтроль своєї особистості, власну дисципліну. Християни першими повинні про це пам’ятати, бо Святе Письмо подає багато прикладів невдачі ізраїльтян, зокрема в пустелі. Про які спокуси йде мова? Павло згадує їх чотири: ідолопоклонство – це прив’язання до грошей, влади, слави…; розпуста – це бенкети, розкоші, розбещення…; спокушення – це ексклюзив на правду, дезінформація…; нарікання – це критиканство, багатослів’я… Важливо про це згадувати, щоб мати здоровий страх своєї немочі, пов'язаний із твердим довір’ям до Бога. Слова «коли комусь здається, що він стоїть, нехай уважає, щоб не впав» дуже повчальні. Тільки повна довіра до Бога, Ісуса Христа, може бути основою для несення добра серед людей – своїх і чужих, і це незалежно від підготовки, чи засобів. Потрібно захотіти і зробити, бо доброчинство завжди легітимне, незалежно від обставин і вірувань!

Зображення

Немає коментарів:

Дописати коментар