09.07.14

Попалися в пастку!

Хто зуміє переступити власний егоїзм і вслухатися в мудрість, яку Бог поширює серед всіх народів, той прочитає знаки часу, які Бог постійно подає людям. Події до нього промовлятимуть і він відважиться каятися із злих поступків і приносити милу жертву Богові. 

Покровитель дня 9 липня 2014 року
Прп. Давид, що в Солуні

Боже слово
Послання апостола Павла до Римлян 15:7-16
7  Тому приймайте один одного, як і Христос прийняв вас у Божу славу. 8  Кажу бо, що Христос став слугою обрізання ради Божої правди, щоб здійснити обітниці, які було дано отцям; 9  а погани щоб прославили Бога за його милосердя, як написано: «Тож прославлятиму тебе серед народів, співатиму імені твоєму!» 10  І знову каже: «Возрадуйтеся, погани, з його народом!» 11  І знову: «Хваліте Господа, всі народи! Нехай його виславляють усі люди!» 12  І ще каже Ісая: «Буде - паросток Єссея, що встане панувати над народами. На нього будуть надіятись народи.» 13  Нехай же Бог надії сповнить вас усякою радістю та миром у вірі, щоб ви збагатились у надії, силою Духа Святого. 14  А й я сам, мої брати, переконаний щодо вас, що ви й самі повні доброти, наповнені усяким знанням і можете один одного напоумляти. 15  А коли я, подекуди, трохи сміливіше був написав вам, то я зробив це, щоб пригадати вам завдяки благодаті, яка дана мені Богом 16  на те, щоб я був служителем Христа Ісуса між поганами і виконував священицьку службу Божої Євангелії, щоб жертва поган була милою і освяченою у Святім Дусі.
Євангелія від Матея 12:38-45
38  Тоді деякі з книжників та фарисеїв озвались до нього: “Учителю, ми хочемо побачити якийсь знак від тебе.” 39  А він у відповідь сказав їм: “Лукаве поріддя і перелюбне вимагає знаку, та знаку не буде йому дано, як тільки знак пророка Йони. 40  Як Йона був у нутрі кита три дні й три ночі, так буде Син Чоловічий у лоні землі три дні й три ночі. 41  Люди ніневійські стануть на суді з цим родом і його засудять, бо вони покаялися на проповідь Йони, а тут є – більше, ніж Йона! 42  Цариця півдня стане на суді з цим поріддям і його засудить, бо вона прибула з кінця світу, щоб побачити мудрість Соломона, а тут є – більше від Соломона! 43  А коли дух нечистий вийде з чоловіка, то блукає по місцях безводних, шукаючи спочинку, та не знаходить. 44  Тоді промовляє: Повернусь у дім свій, звідки я вийшов. Приходить і знаходить його порожнім, заметеним та прибраним. 45  Тоді він іде, бере з собою сім інших духів, гірших від себе, і вони входять і оселюються там, і останнє того чоловіка буде гірше, ніж перше. Так буде й з цим лукавим поріддям.”



Коментар до слова

Наша система координат життя може бути недосконалою, і навіть хибною. Не один з нас це відчуває на власній шкірі – живе він в Україні, в США чи деінде. Ісус Христос теж був «слугою обрізання». Погани завжди знаходилися на дорозі християн і накидували їм свої правила. Все це негативне, яке зустрічаємо у всякій релігії, суспільстві чи системі не може однак закреслити одного, – що Христос прийшов, щоб все об’єднати в своїй Особі і всіх привести до спасіння.
Усвідомлення того, що Христос прийняв в Собі всіх людей всіх часів і народів є дуже важливим для всіх людей доброї волі. Бо, від такого переконання родиться внутрішня впевненість, що Бог є Богом надії. Він «сповнить [людей] усякою радістю та миром у вірі, щоб [вони] збагатились у надії, силою Духа Святого». Із того випливає, що й ті, які прямо не переконалися, що Христос є Богом і Сотворителем «повні доброти, наповнені усяким знанням і можуть один одного напоумляти».
Надія, радість і мир – ось дари, які принесені людям із відкритими серцями, до якої б вони релігійно-суспільної ідеології не були приналежні. Дуже важливо вміти бачити і чути внутрішній поклик і зовнішній голос Бога серед буденщини і криз життя. Хто зуміє переступити власний егоїзм і вслухатися в мудрість, яку Бог поширює серед всіх народів, той прочитає знаки часу, які Бог постійно подає людям. Події до нього промовлятимуть і він відважиться каятися із злих поступків і приносити милу жертву Богові. Хто не відкриє своє єство, не прагнутиме правди із висот, не сповнятиме діла милосердя, цей  не зможе почути слова і побачити знаків, навіть якщо вони були і є в його житті чи серед суспільства.
Будьмо уважні, щоб ми, які через віру в Ісуса Христа, вигнали диявола з нашого серця, з наших планів, і  не попалися в пастку. Воно так стається зокрема із християнами, які не наповнюють очищену душу молитвою, постом і милосердям. В їхній «порожній, заметений та прибраний дім… входять і оселюються», за словами євангеліста Матея, не один, а вісім злих духів.
Просімо Бога надії, щоб наша душа завжди наповнювалася Його таїнствами, які приноситимуть «мир з висот» і «дар Святого Духа». Амінь!

Коротко
Espoir, joie et paix sont les cadeaux offerts aux personnes à cœur ouvert!
Надія, радість і мир – ось дари, які принесені людям із відкритими серцями!

Немає коментарів:

Дописати коментар