13.07.14

Сотня немічних чортів

Коли в душі людини живе Божа благодать, то її можуть оточити сто чортів і вони безсилі, а коли в нас один важкий гріх, то вистарчить одного чорта, щоб на довгий час звести із світлої дороги життя.

Покровителі дня 13 липня 2014 року
Собор свв. славних і всехвальних дванадцяти апостолів
Неділя 5-та по Зісланні Святого Духа. Глас 4

Боже слово
Послання апостола Павла до Римлян 10:1-10
1  Брати, бажання мого серця і моя молитва до Бога за них, щоб вони спаслися. 2  Я бо їм свідчу, що вони мають ревність Божу, та вона не розумна. 3  Не розуміючи Божої справедливости й шукаючи установити свою власну, вони не покорилися справедливості Божій. 4  Бо мета закону - Христос, на оправдання кожного, хто вірує. 5  Мойсей про праведність, що від закону, пише: «Той, хто його виконує, буде ним жити.» 6  А справедливість, що від віри, так говорить: «Не кажи у твоїм серці: Хто зійде на небо?» - тобто: Христа звести додолу; 7  або: «Хто зійде в безодню?» - тобто: щоб вивести Христа з мертвих. 8  Що, отже, вона каже? «Близько тебе слово: в твоїх устах і в твоїм серці», тобто, слово віри, що його проповідуємо. 9  Бо коли ти твоїми устами визнаватимеш Господа Ісуса і віруватимеш у твоїм серці, що Бог воскресив його з мертвих, то спасешся, 10  бо серцем вірується на оправдання, а устами визнається на спасіння.
Євангелія від Матея 8:28-9:1
28  Коли ж він прибув на той бік, у край гадаринський, зустріли його два біснуваті, що вийшли з гробниць, але такі люті, що ніхто не міг перейти тією дорогою. 29  І почали кричати: “Що нам і тобі, Сину Божий? Прийшов єси сюди, щоб нас мучити перед часом?” 30  Оподаль же від них паслося велике стадо свиней. 31  Біси попросили його: “Як ти нас виганяєш, пошли нас в оте стадо свиней.” 32  “Ідіть” – сказав їм. І вийшли з них, і ввійшли у свиней. Тоді то все стадо кинулося з кручі в море й утопилося в хвилях. 33  А пастухи повтікали й, прибігши в місто, все розповіли, а й про біснуватих. 34  Тоді все місто вийшло Ісусові назустріч і, побачивши його, попросили, щоб відійшов з їхніх околиць. 1  Сівши у човен, він переплив назад і прибув у своє місто.


Коментар до слова


Всяка ревність має бути розумною! Вимога для цього – покоритися справедливості Божій. А вона існує для «оправдання кожного, хто вірує». Вправа для цього є – не соромитися в голос висловлювати свою віру, в голос молитися. Таким способом ми скріплюємо це Боже начало, що в нас закладене при зачатті в лоні матері.
Диявол про це знає. Він часто користується тим самим способом, щоб свою ідеологію поширювати. Диявол діє відверто, проголошуючи слова ненависті, зради, розпусти. Ми це не один раз бачили з екранів наших телевізорів, через які приймаємо багато тез, які проголошують всякі біснуваті брехуни. Вони такі впевнені в собі, що не дадуть нікому їм заперечити. Вони навіть до Ісуса зухвало підскакують і кажуть: «Що нам і тобі, Сину Божий? Прийшов єси сюди, щоб нас мучити перед часом?».
Позиція Ісуса ясна. Він далі проголошує віру в Отця, потребу любити ближнього і дотримуватися заповідей Божих. Це, однак, не минає безслідно, бо коли в голос прославляти Бога і в Його імені виконувати діла милосердя, то злий дух обов'язково втікає із цього місця. Таких способів у християн декілька: Хрещення і Сповідь – це найкращі заборола проти Диявола, а також посвячення Святою водою. Я люблю казати, що коли в душі людини живе Божа благодать, то її можуть оточити сто чортів і вони безсилі, а коли в нас один важкий гріх, то вистачить одного чорта, щоб на довгий час звести із світлої дороги життя.
Треба однак знати, що бути з Христом вимагає активного прославляння Отця, тобто молитви, і відповідної чесної поведінки. Це не всюди сприймається  і тоді чесна людина стає останньою наприклад в бізнесі, бо там немає місця для таких як вона. А також багато людей виганяють Ісуса із свого кола задля нечесної матеріально-корисної перспективи. Далеко не всі християни готові пожертвувати матеріальними цінностями в замін за визволення від гріха.
Нинішня наука така, що в таких моментах Ісус відходить від них. А це найстрашніша річ, яка може статися людині, коли її Бог і Сотворитель відвернеться від неї. Людина без Бога, як Земля без сонця!
Звернімо нині увагу на свої життєві пріоритети: чи ми вигнали б Ісуса зі Львова, якби Він задля спасіння наших пияків, наркоманів та ігроманів знищив наприклад Південний Ринок – джерело заробітку для тисяч людей, які працюють там також т в неділю...
Просімо в наших молитвах, щоб ми були дітьми Світла і все приймали Божими очима, щоб ми розуміли ієрархію цінностей і завжди визнавали Ісуса єдиним своїм Богом понад усе. Амінь!

Немає коментарів:

Дописати коментар