01.07.14

Не попасти в тупик!

Покровитель дня 1 липня 2014 року

Мч. Леонтія

http://ecumenicalcalendar.org.ua/2014/7/01

Боже слово

Послання апостола Павла до Римлян 9:18-33

18 Отож, кого він хоче, того милує, а кого хоче, того чинить затверділим. 19 Скажеш, отже, мені: «Чому ще хтось докоряє? Хто бо спротивиться його волі?» 20 А хто ти такий, чоловіче, що сперечаєшся з Богом? Хіба виріб із глини скаже тому, хто його зробив: «Навіщо зробив єси мене так?» 21 Хіба ганчар не має над глиною влади, щоб із того самого місива зробити одну посудину на честь, а другу на нечесть? 22 Коли ж Бог, хотівши показати гнів свій і виявити свою силу, зносив з великим довготерпінням посудини гніву, що вже були готові на погибель, 23 щоб виявити багатство своєї слави на посудинах милосердя, котрі він наперед приготував на славу, 24 -на нас, яких покликав не тільки від юдеїв, а й від поган, - 25 як і в Осії він говорить: «Назву не мій народ моїм народом, і нелюбу - улюбленою. 26 І на тім місці, де було їм сказано: «Ви - не мій народ!», там їх назвуть синами Бога живого.» 27 Ісая ж про Ізраїля проголошує: «Хоч би число синів Ізраїля було, як морський пісок, тільки останок спасеться», 28. Господь бо негайно і цілковито виконає своє слово на землі. 29. І як прорік Ісая: «Якби Господь сил не лишив нам насіння, ми були б, як Содом, і стали б подібні до Гомори.» 30 Що ж скажемо? Що погани, які не шукали праведности, осягли праведність, і то праведність, що від віри; 31 Ізраїль же, що шукав закону праведности, не досяг закону праведности. 32 Чому? Бо вони спирались не на віру, а неначе на діла. Вони спотикнулись об камінь спотикання, 33 як написано: «Ось я кладу в Сіоні камінь спотикання і скелю падіння. Хто ж вірує в нього, не осоромиться.»
Євангелія від Матея 11:16-20
16  До кого б мені прирівняти рід цей? Він подібний до дитинчат, які сидять на майданах та вигукують до інших, 17  кажучи: Ми вам на сопілці грали, та ви не танцювали; ми жалобної вам співали, та ви не били себе в груди. – 18  Прийшов бо був Йоан, що не їв, не пив, і вони кажуть: Він біса має. 19  Прийшов Син Чоловічий, що їсть і п'є, і вони кажуть: Оцей чоловік ненажера й винопивець, приятель митарів і грішників! І виправдалась мудрість власними ділами.” 20  Тоді Ісус почав докоряти тим містам, у яких відбулося найбільше його чуд, за те, що не покаялися.


Коментар до слова
Коли поглянути на досвід попередніх поколінь, ми бачимо, що Бог може перетворювати людський непослух на користь людини і світу. Але Його терпеливість перед людським гріхом – не є безмежна і Він може дозволити, щоб серце людини чи народу затвердло!

Коли людина довго і послідовно відкидає Боже запрошення до спільного життя з Ним, то Бог дозволяє, щоб з того випливали логічні наслідки – затвердіння серця. Бог милує людей і народи, які стараються, інші зникають із життя! Це тому, що Господь має абсолютний контроль над світовою історією, а вона для того, щоб «по всій землі славилося Його імя».
Бог, однак, довготерпеливий і це видно по історії. Коли поглянути на досвід попередніх поколінь, ми бачимо, що Він дійсно може перетворювати людський непослух на користь людини і світу. Він до цього спроможний, бо Його царствування над світом основується на Своєму баченні світу, а не на людській незрячості. Більш того, Господня доброта не дозволяє Йому діяти за людською міркою справедливості, тобто кожночасно карати за злі вчинки.
Це однак не означає, що Бог буде миритися зі злом, бо якось не пасує Йому творити спільноту із грішною людиною! Господь застосовує свою свободу і терпеливість для того, щоб всім людям без винятку пропонувати різні засоби спасіння, поки це допомагає. Дійсно, Він з власної ініціативи призначив людей до спасіння, вибрав їх для цього, але Його терпеливість перед людським гріхом – не є безмежна.
Памятачи другу правду віри про те, що «Бог є справедливий суддя, що за добро нагороджує, а за зло карає», молімося, щоб могти вчасно відповідати на Його покликання і таким чином справді комунікувати з Богом у справі спасіння нашого і спасіння світу. Амінь!

Немає коментарів:

Дописати коментар