31.07.14

Гармонія серця з розумом

Щастя людини визначається не особисто людиною, але у людській спільноті

Покровителі дня 31 липня 2014 року
Мч. Якинт
Мч. Еміліян

Боже слово
Перше послання апостола Павла до Коринтян 10:28-11:7
28  Але як хтось вам скаже: «Це було жертвоване ідолам!» - не їжте з-за того, хто попередив вас і сумління; 29  сумління ж, кажу, не свого, а іншого. Чому бо моя свобода мала б судитись іншого сумлінням? 30  Як я щось споживаю з подякою, чому б мене ганити за те, за що я дякую? 31  Чи ви, отже, їсте, чи п'єте, чи щонебудь робите, усе робіть на славу Божу! 32  Не будьте причиною спокуси ні для юдеїв, ні для поган, ні для Божої Церкви. 33  Отак і я сам намагаюся догодити всім у всьому, не шукаючи для себе користи, лише для багатьох, щоб спаслися. 1  Будьте моїми послідовниками, як і я - Христа. 2  Радію, що ви про мене згадуєте в усьому і тримаєте передання так, як я передав вам. 3  Хочу, щоб ви знали, що кожному чоловікові голова є Христос, а голова жінці - чоловік, а голова Христові - Бог. 4  Кожний чоловік, що молиться чи пророкує з покритою головою, соромить свою голову. 5  А кожна жінка, що молиться чи пророкує з непокритою головою, соромить свою голову, бо це те саме, якби була обголена. 6  Бо коли жінка не покривається, нехай обстрижеться. А коли сором жінці стригтися чи голитися, нехай покривається. 7  Чоловікові не слід покривати голову, він бо образ і слава Божа, жінка ж - слава чоловіка;
Євангелія від Матея 16:24-28
24  Тоді Ісус сказав до своїх учнів: “Коли хтось хоче йти за мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за мною. 25  Хто хоче спасти своє життя, той його погубить; а хто своє життя погубить ради мене, той його знайде. 26  Яка користь людині, як світ цілий здобуде, а занапастить власну душу? Що може людина дати взамін за свою душу? 27  Син Чоловічий має прийти в славі Отця свого з ангелами своїми й тоді віддасть кожному згідно з його ділами. 28  Істинно кажу вам: Є деякі між тут присутніми, що не зазнають смерти, аж поки не побачать Сина Чоловічого, що йде у своєму Царстві.”





Коментар до слова
Діяти на славу Божу – це бути суспільно відповідальними. Навіть від доброї справи, яку хтось може не зрозуміти, іноді треба відмовитися. З християнством так само, як з ліками – їх потрібно давати при потребі і в належній кількості – не за мало і не забагато. Це важливо щодо посту, із звичаями, із доброчинністю, із молитвою… Важливо діяти серцем і розумом. Спасіння і щастя людини визначається не особисто людиною, але у людській спільноті – родині, Церкві, суспільстві, колективі, державі; і важливо є знаходити золоту середину між своєю особистістю і переконанням а сприйняттям спільноти. Бо немає користі для людини здобувати вершин, а втратити свого ближнього. Людська душа сотворена одночасно для себе, для спільноти і для Бога, і лише гармонія цих цілей зробить людину з такою душею щасливою. Вона тоді доторкається вічності вже тут на землі, і тим самим стає сонцем для своїх ближніх!

Зображення

Немає коментарів:

Дописати коментар