07.07.14

Дайте місце Божому гніву!

Зусилля кожного індивідуума полягають в тому, щоб видушувати із себе повноту кольору. Це треба робити в кількості і в насиченості. Тоді контрасти між темрявою, тінню і світлом будуть спостерігатися в громаді людей. А така ясність сприятиме моральній єдності народу і приведе до солідарності поодиноких членів для осягнення спільного добра.

Покровитель дня 7 липня 2014 року

Боже слово
Послання апостола Павла до Римлян 12: 4-5, 15-21
4 Бо як в одному тілі маємо багато членів і всі члени не виконують ту саму роботу, 5 отак і ми: численні - одне в Христі тіло, кожен один одному член. 15 Радуйтеся з тими, що радуються; плачте з тими, що плачуть. 16 Між собою будьте одної думки, про високе не мудруйте, радше до покірного схиляйтеся; не будьте зарозумілі на себе. 17 Нікому злом за зло не віддавайте; дбайте перед усіма людьми про добро. 18 Коли можливо, оскільки це від вас залежить, будьте з усіма людьми в мирі. 19 Самих себе не відомщайте, любі, а дайте місце гніву, написано бо: «Мені належить помста, я відплачу», - говорить Господь. 20 Але коли твій ворог голодує, нагодуй його; і коли має спрагу, напій його, бо, роблячи це, ти нагромаджуєш йому на голову розпалене вугілля. 21 Не дозволь, щоб зло тебе перемогло, але перемагай зло добром.

Євангелія від Матея 12: 9-13
9 Звідти пішов Ісус в їхню синагогу. 10 А був там чоловік з сухою рукою. І вони питають його: “Чи можна зціляти в суботу?”, – щоб його обвинуватити. 11 Він же до них каже: “Чи є якийсь між вами, що, мавши одну вівцю, не візьме її і не витягне, коли вона впаде в суботу в яму? 12 А скільки ж: чоловік над вівцю вартісніший! Тим то й в суботу можна добро чинити.”

Леонардо да Вінчі. Йоан Хреститель (1514-1516). Фрагмент

Коментар до слова
Не всі це розуміють, що здорові основи суспільного миру і порядку лежать в Богові і Його науці. Це тому, Бог спочатку повстав як Ісус Христос, із своїм Тілом, щоб згодом творити людину! Тіло Христове, яке вміщає в собі все людство, потім назвали Церквою. На такій основі, людина поступово виробила правила взаємного спілкування – соціальні умовності згідно досвіду життя і пошуку добра. А це було записано Богом в серці кожної Ним сотвореної людини. Сповнюючи таке покликання серця, людина відтворювала Тіло Христове, усвідомлювала собі свою гідність участі в самому Богові.
Апостол пише нам про благословенну різноманітність людей у світі, тобто в Тілі. Воно добре і прекрасно, що Бог сотворив нас іншими. Така різнобарвність, єдина, дозволяє нам допомогати Богові творити щасливі народи, бо вони теж творіння Господні! Зусилля кожного індивідуума полягають в тому, щоб видушувати із себе повноту кольору. Це треба робити в кількості і в насиченості. Тоді контрасти між темрявою, тінню і світлом будуть спостерігатися в громаді людей. А така ясність сприятиме моральній єдності народу і приведе до солідарності поодиноких членів для осягнення спільного добра.
Важлива ця наука для нас, бо показує, яка велика доброта Бога, що незалежно від нашого переконання, ми всі стаємо членами одного тіла, бо ми вже “в Христі”. Нелегко нам таку логіку зрозуміти, що зусилля для суспільного добра важне, але найважливіше є визнання нашого сотворіння Богом на свій образ і подобу.
Внаслідок такого порядку даного нам Богом для спільного добра, дуже важливими є звичаї народу і взаємні правила поведінки, які передаються із покоління в покоління, і які гарно записані в літературі. Це підримує загальну пошану до інших і добру гармонію у суспільстві. Традиційні, багатовікові способи взаємоспілкування потрібно відновлювати зокрема в часи коли державні закони в багатьох випадках втратили ефективність чесного регулювання конфліктів між членами суспільства.
Коли добросовісна людина пробує ці Божі методи, а вони не дають конкретного результату, настає спокуса шукати свій спосіб силового вирішення питання. Тут, апостол Павло чітко вчить: «Дайте місце Божому гніву, написано бо: “Мені належить помста, я відплачу”». А найважливіша людська справа – «не дозволити, щоб зло тебе перемогло, але перемагати зло добром». А це можна чинити, якщо помимо несправедливості, болю й пониження, таку людину нагодувати чи вилікувати. В цьому справжня вселенська перемога, яка приведе іншого до встиду і навернення.

Дорогі друзі! Шануймо кожну людину на світі, оскільки кожний для нас представляє самого Ісуса Христа! Це найголовніше наше завдання після пошани, принесеної єдиному Богові-сотворителеві! Все решта немає ніякого важливого значення і має підпорядковуватися цій істині! Так, Господи, вчини в нашому житті за нашою згодою й участю! Амінь!

Немає коментарів:

Дописати коментар