06.07.14

Віза для поїздки...


Християнство – це радісна пригода, це така поїздка, яка захоплює, вона наповнює людину великим задоволенням і завжди приносить милі несподіванки. Ці, що спробували такий вуаяж, свідчать про легкість і радість, які змінюють погляд на речі, зміцнюють душу, а навіть тіло, в час тої подорожі.


Покровителі дня 6 липня 2014 року
Мчц. Агрипіна. Всі святі українського народу (святкує УГКЦ)
Неділя 4-та по Зісланні Святого Духа. Глас 3

Боже слово
Послання апостола Павла до Римлян 6:18-23
18  Звільнившися від гріха, ви стали слугами праведности. 19  Я говорю по-людському, через неміч вашого тіла. Бо так, як ви колись віддавали ваші члени на служіння нечистоті і беззаконню, щоб жити беззаконно, так тепер віддайте ваші члени на служіння праведності, на освячення. 20  Коли ж ви були слугами гріха, ви були вільні від праведности. 21  Які ж плоди ви тоді мали? Того ви тепер соромитеся, бо кінець їхній - смерть. 22  Тепер же, звільнившися від гріха і ставши слугами Богові, маєте ваш плід на освячення, а кінець - життя вічне. 23  Бо заплата за гріх - смерть, а дар ласки Божої - життя вічне в Христі Ісусі, Господі нашім.
Євангелія від Матея 8:5-13
5  Коли Ісус увійшов у Капернаум, приступив до нього сотник, благаючи його словами: 6  “Господи, слуга мій лежить дома розслаблений і мучиться тяжко.” 7  Ісус каже до нього: “Я прийду й оздоровлю його.” 8  Тоді сотник у відповідь мовив: “Господи, я недостойний, щоб ти ввійшов під мою покрівлю, але скажи лише слово і слуга мій видужає. 9  Бо і я теж підвладний чоловік, маю вояків під собою, і кажу цьому: Іди, – і йде, а тому: Ходи, – і приходить; і слузі моєму: Зроби це, – і він робить.” 10  Почувши це Ісус, здивувався і сказав тим, що за ним ішли: “Істинно кажу вам: Ні в кого в Ізраїлі я не знайшов такої віри. 11  Кажу вам, що багато прийде зо сходу й заходу, і засядуть з Авраамом, Ісааком та Яковом у Царстві Небеснім, 12  а сини царства будуть викинуті геть у темряву кромішню, де буде плач і скрегіт зубів.” 13  І сказав Ісус сотникові: “Йди, хай тобі станеться за твоєю вірою!” І видужав слуга тієї ж години.



Коментар до слова
Християнство – це радісна пригода, це така поїздка, яка захоплює, вона наповнює людину великим задоволенням і завжди приносить милі несподіванки. Ці, що спробували такий вуаяж, свідчать про легкість і радість, які змінюють погляд на речі, зміцнюють душу, а навіть тіло, в час тої подорожі. Спомини і наслідки залишаються на довгий час і вже після цієї поїздки.
Чому, спитаєте,  всі не рушають в цю подорож «на служіння праведності, на освячення»? В чому полягає проблема? Чому люди ще чинять такі речі, яких потім соромляться, подорожують ворожими тур-агенствами? Чому через них заходять в такі дебрі, з яких потім дуже важко вийти і які навіть приводять до смерті?
Апостол Павло не дає прямої відповіді, але вбачає цю силу, яка творить різницю і визначає, чи правильну дорогу життя чи фальшиву вибрала людина. Ця виграгна стратегія лежить в Божій ласці. Її отримуємо через Хрещення і відновлюємо через Сповідь. Але навіть, якщо таїнства роздаютьс в усіх храмах світу, то не всі до них приступають. А це тому, що вони ще не зустріли людину, яка ці таїнства творить, а виявляється, що це не просто людина, а Бог в лиці самого Ісуса Христа.
У євангельській притчі про римського сотника, це дуже добре ілюстровано. Чоловік, який приходить до Ісуса, це робить із вірою, що Ісус – це Бог і тому Він зможе допомогти розвязати його проблеми. Він для того заявляє, що він готовий чітко виконувати показаний шлях щоб отримати візу й квиток для омріяної подорожі.
Відповіді на анкету та інтервю сотника перед Господом короткі! Для кожної страви є рецепт, для кожного авта своє паливо, для кожного напрямку своя маршрутка й дорога, мобільний телефон не запрацює без зарядки і передплати, так само в Тебе, Господи, є своя ієрархія правил. Я прийшов, визнав свою неміч, покаявся, запричастився, і тепер Тебе прошу – нехай буде воля Твоя, а Ти зробиш добре – бо Ти Бог! Сотник це висловив такими словами: «“Господи, я недостойний, щоб ти ввійшов під мою покрівлю, але скажи лише слово і слуга мій видужає.... І сказав Ісус сотникові: “Йди, хай тобі станеться за твоєю вірою!”».

І ми, дорогі друзі, чітко йдім за вірою Церкви, поглиблюймо її, щоб могти належно ставати перед своїм Господом у святих таїнствах і отримувати благословення на нові горизонти нашого прекрасного життя в Богом даній нам Батьківщині. Амінь!

Немає коментарів:

Дописати коментар